Negative renter

Renteændring på privat indlån

Negative renter

Det (kan) koste penge, at have penge stående på en konto. Sådan er det blevet i Danmark, hvor vi de seneste år har nået et uhørt lavt renteniveau. Altså så lavt, at det kan koste penge at have penge stående på kontoen.   

Som privatkunde i Sparekassen er satsen for negative renter -0,70 procent på indlån. 

Hvad betyder det for mig?

-› Hvis du har din NemKonto hos os
Har du din NemKonto hos os, kan du samlet have 100.000 kroner stående på dine konti uden at betale negativ rente. Har du samlet flere penge stående, skal du betale negativ rente af det beløb, der er over grænsen på 100.000 kroner. Renten er -0,70 procent. 
-› Hvis du ikke har din NemKonto hos os
Har du ikke din NemKonto hos os, skal du betale negativ rente af dit samlede indestående i Sparekassen. Hvis du flytter din NemKonto til os, kan du samlet have 100.000 kroner stående på dine konti uden at betale negativ rente. 
-› Undtagelser

Visse særlige indlån skal du ikke betale negativ rente af. Du kan se undtagelserne under Spørgsmål og svar.

Cheføkonom Anders Høyer forklarer her, hvorfor renten er blevet negativ. 

Vi har opdateret vores almindelige forretningsbetingelser. Se: Regler og forretningsbetingelser.

Kan jeg undgå at betale negative renter?

Hvis du har penge stående på dine konti, som du skal betale negative renter af, kan det være en idé at kigge på alternativer sammen med din rådgiver i Sparekassen.

Vi har samlet en liste med muligheder, du kan overveje.

Kun din situation og dine ønsker kan afgøre, hvad der er bedst for lige netop dig.

Hvis du betaler negative renter af indlån, opfordrer vi dig til at søge råd og vejledning hos din rådgiver.

Spørgsmål og svar

Hvem skal betale negative renter?
Har du en NemKonto hos os, skal du betale negative renter, hvis du samlet har mere end 100.000 kroner til at stå på dine almindelige indlånskonti – eksempelvis budgetkonto, opsparing og lønkonto. Er I for eksempel et ægtepar med NemKonto hos os, kan I tilsammen have 200.000 kroner stående uden at betale renter. 


Børn og unge under 18 år har samme vilkår som kunder med NemKonto hos os.

Har du ikke en NemKonto hos os, skal du betale negative renter af alt dit almindelige indlån.
Er alle kontotyper omfattet af negativ rente?

Nej, visse særlige konti er fritaget for negativ rente. Det gælder: Børneopsparing, konfirmationskonto, uddannelsesopsparing, uddannelseskonto, garantkapital (kun selve garantkapitalen - og ikke øvrige garantkonti - er fritaget for negativ rente), indekskontrakt, boligsparekontrakt, midlertidige konti som byggekonto/kredit, provenukonti mv. 

Prioritetsindlånskonti er fritaget for negativ rente på beløb, som forrentes med låneprioritetsrente, mens indsatte beløb over denne grænse forrentes med p.t. -0,7% i årlig rente.

Hvad er en NemKonto?
En NemKonto er en lovpligtig bankkonto, som det offentlige bruger til at udbetale penge til.
Hvad hvis jeg deler konto med andre?
Dit samlede indlån består af de beløb, der står på dine egne konti lagt sammen med din andel af beløb på konti, du ejer sammen med andre. Har du eksempelvis 50.000 kroner på din egen konto og sammen med din partner 100.000 kroner på en fælleskonto, er dit samlede indestående på 100.000 kroner.

Har både du og din partner NemKonto hos os, kan I tilsammen have op til 200.000 kroner stående uden at betale renter. 
Hvad med min pensionsopsparing?

Der gælder særlige regler for pensionskonti, idet du skal betale negative renter af indestående over 25.000 kroner. pr. konto. Det gælder også for pensionskonti under udbetaling.

Hvis jeg skal betale negativ rente, hvilken af mine konti bliver den så trukket på?
Hvis du har din NemKonto hos os, vil eventuelle negative renter blive trukket på den. Har du ikke din NemKonto hos os, er det i stedet fra den konto med flest penge på, at renterne bliver trukket. Har du givet fuldmagt til, at en anden kan se denne konto, skal du derfor være opmærksom på, at vedkommende kan se, hvis der bliver trukket negative renter. Hvis du ikke ønsker dette, kan du altid trække en fuldmagt tilbage ved at kontakte os.
Hvis jeg skal betale negativ rente, hvornår bliver den så trukket på min konto?
Hvis du skal betale negativ rente, bliver den trukket på din konto fire gange årligt.
Hvor meget koster negative renter egentlig?

Eksempel:
Har du din NemKonto hos os og samlet 250.000 kroner stående på dine konti, så betaler du ikke negative renter af de første 100.000 kroner. Det resterende beløb på 150.000 kroner står til en årlig negativ rente på p.t. -0,70, som giver dig en årlig renteudgift på 1050 kroner** før skat.

**Renteberegning sker dagligt og tilskrives hvert kvartal.

Hvordan ved jeg, om jeg har min NemKonto i Sparekassen? Hvis jeg ikke har, hvordan flytter jeg den?
I netbank finder du under indstillinger et punkt, der hedder NemKonto. Her kan du se, hvis din NemKonto er i Sparekassen. Det kan dog kræve, at du først aktiverer selve funktionen i netbank, hvilket du kan gøre med to klik. Via funktionen kan du også ændre din NemKonto, og hvis du ikke har den i Sparekassen i dag, kan du flytte den over til en konto i Sparekassen, hvis du ønsker det.
Hvornår trådte negative renter i kraft?

Negative renter trådte i kraft for privatkunder 1. juli 2020 og blev bogført første gang 30. september 2020. 

1. juli 2021 ændrede vi grænsen for, hvornår kunder med NemKonto hos os skal betale negative renter fra 250.000 til 100.000 kroner.

1. januar 2022 blev renten ændret til -0,70.

Kan jeg trække renteudgiften til den negative rente fra i skat?

Ja, renteudgifterne på frie midler er fradragsberettiget renter, som giver fradrag i din kapitalindkomst.

Med negativ rente på pension, får du en negativ PAL-skat (også en slags fradrag). Den bliver automatisk gemt og modregnet i kommende års positive PAL-skat.

Skal foreninger også betale negative renter?

Ja, men vi har valgt, at foreninger på hver af deres konti kan have op til 100.000 kroner til at stå til 0 procent i rente. Renten på indlån udover dette er aktuelt minus 0,7 procent. 

Kundedag i Djurs Sommerland

Kundedag

Ses vi til kundedag i Djurs Sommerland?

Nu er det snart tid til en tur i ruuuuuuutsjebanen, og vi glæder os til at møde dig og din familie! Søndag 25. september inviterer Sparekassen Kronjylland til kundedag i Djurs Sommerland til rabatpris. Sparekassens kunder har parken helt for sig selv.

Budgetvenlig sommerferie: Hold sommerferie uden at din økonomi får solstik

Ferie

Budgetvenlig sommerferie

Sommeren er over os, og for mange betyder det ferie, solbadning og oplevelser med familie og venner. Sommerferien kan imidlertid let blive en bekostelig affære. Derfor har vi samlet en række tips til, hvordan du holder en god, oplevelsesrig og ikke mindst budgetvenlig sommerferie.

Great Place To Work - Danmarks bedste arbejdsplads

Karriere

Er du vores nye kollega?

Vil du noget andet efter sommerferien? Så er du måske vores nye kollega og Sparekassen Kronjylland din nye arbejdsplads. Se alle vores ledige stillinger her.

Ferie betalingskort

Betalingskort

Undgå ikke at kunne betale på ferien

Har du et Visa/Dankort? Så er det rart at vide, at der er et betalingsloft på Visa-delen. Visa-delen bruger du, når du bruger kortet i udlandet, på en udenlandsk hjemmeside eller betaler med Apple Pay i butikkerne herhjemme.