Råd og vejledning til dit boligvalg

Ung fritidsjob

Når du vil flytte hjemmefra

Det kan være lidt af en jungle at begive sig ud på boligmarkedet, og der kan være mange ting, du skal tage stilling til. Hvor skal du flytte hen? Skal du leje, eller skal du eje?
Nedenfor har vi forsøgt at give dig et overblik over de mange muligheder, du har, og hvad du skal være opmærksom på.

Lejebolig

Hvis du skal købe egen bolig, skal du som køber selv lægge 5 % af boligens pris i udbetaling. Det kan være svært, når man flytter hjemmefra, og derfor kan en lejebolig være et godt valg. Det er også en god ide, hvis du endnu ikke er helt sikker på, hvor i landet du skal bo. Det kan dog være svært at finde en lejebolig i de større byer, og derfor kan det anbefales, at du skriver dig op i en boligforening, inden du flytter hjemmefra. Hvis du skal i gang med at studere, kan et kollegieværelse eller en studielejlighed være en god mulighed. Det er oftest billigere end private lejeboliger.

Gode råd
Når du har fundet din lejebolig, er det en god idé at få en lejekontrakt. En lejekontrakt beskriver nemlig, hvor lang tid du kan bo i lejeboligen, hvad din husleje er, og hvordan den udvikler sig over årene. Det er også heri, der står, hvem der er ansvarlig for reparation, hvis noget går i stykker i boligen. Forud for indflytning er det en god idé at lave en liste over mangler og fejl i boligen til udlejer. På den måde kommer du ikke til at hæfte for skader, du ikke har påført boligen.

Vidste du, at du med WeShare nemt og overskueligt kan dele regningen, når I skal dele udgifter i lejligheden? WeShare regner præcist ud, hvem der skylder hvad, og når I skal afregne, sker det nemt og hurtigt med MobilePay.

Lejer du dig ind i en lejebolig med eget køkken, kan du muligvis få boligstøtte – altså økonomisk hjælp til at betale huslejen. Om du kan få boligstøtte, og hvordan du søger, kan du se på borger.dk.

Forældrekøb

Det kan være noget af en udfordring at finde en lejebolig - og særligt i en af de store studiebyer. For nogen kan løsningen være et forældrekøb. Forældrekøb betyder, at dine forældre køber en bolig, der herefter udlejes til dig. Det er således dine forældre, der betaler ydelserne på boliglånet, og dig der betaler husleje til dem som en reel lejer. Selvom du lejer boligen af dine forældre, er der stadig mulighed for at få boligstøtte.

Det er vigtigt, at I fastsætter den rigtig leje, og i den forbindelse kan det være en god ide at rådføre sig med en revisor eller advokat, så lejen bliver fastsat korrekt.

Du kan læse mere om forældrekøb her.

Ejerbolig

Drømmer du om at eje dit eget sted, så kontakt din personlige rådgiver, så I sammen kan undersøge, hvilke muligheder du har for at blive boligejer. At købe egen bolig er især en god ide, hvis du ved, at du skal bo der i en årrække. Hvis du i stedet vil have mere fleksibilitet, kan du overveje en lejebolig.

Ved køb af bolig skal du være opmærksom på, at du selv skal lægge 5 % af boligens pris i udbetaling, så det kan være en god ide at begynde opsparingen i god tid. Kontakt din rådgiver og hør mere om denne regel.

Andelsbolig
En andelsbolig kan være et godt og ofte billigere alternativ til en ejerbolig. Som ejer af et andelsboligbevis betaler du et indskud, der er andelsboligens pris, og dette giver dig ret til at bo i boligen. Derudover skal du betale en månedlig boligafgift til andelsforeningen. Når du senere vil flytte derfra, kan du sælge din brugsret på samme måde, som du købte den. Der er både fordele og ulemper ved en andelsbolig - dem kan du læse mere om her. Du kan også kontakte din personlige rådgiver, der kan hjælpe dig med at se mere på mulighederne for at købe andelsbolig.

Kom godt fra start

Du kan gøre dig selv en stor tjeneste ved at forberede dig på den store økonomiske forandring, det er at flytte hjemmefra. Det er nemlig ikke kun udgifter til huslejen, som flytter med, når du flytter hjemmefra – oveni kommer ofte også udgifter til vand og varme, TV, mobilabonnement, tøj, tandlæge, mad osv.

Budget
Du kan hjælpe dig selv med at komme godt fra start med både din nye bolig og din økonomi ved at lægge et budget. Når du flytter hjemmefra, kan der være udgifter til husleje, vand og varme, TV, internet, mobilregning, tandlæge, tøj, mad, fritidsinteresser osv. som skal indgå i dit budget. Du finder en skabelon til dit budget her.

Forsikringer
Det er vigtigt, at du har styr på dine forsikringer, når du flytter hjemmefra. Det kan din personlige rådgiver hjælpe dig med, og vi kan tilbyde dig gode forsikringer til konkurrencedygtige priser. Hvis du flytter hjemmefra, bor alene og er under 21 år, er du formentlig fortsat dækket af dine forældres indboforsikring. Det vil sige, at din seng, computer, cykel og mange andre ting er dækket af dine forældres forsikring. Men tjek altid for en sikkerheds skyld, hvor meget og hvad dine forældres forsikring dækker.

Vi giver dig flere muligheder
Når du skal flytte hjemmefra, vil vi gerne give dig nogle fordele, så du lettere kan realisere dine drømme. Din personlige rådgiver står altid klar til at hjælpe dig med at lægge en plan for realisering af dine drømme. Er du ung mellem 18 og 28 år, kan du få en konto med en god rente. Vi kalder den ’Min Konto’. Er du under uddannelse, vil vi gerne hjælpe dig til nogle ekstra gode fordele, og derfor tilbyder vi dig en uddannelseskonto.

Hvor meget kan jeg købe bolig for?

Relaterede produkter

Ung konto

ung

Uddannelseskonto

Når du er under uddannelse, får du sandsynligvis SU, elev- eller lærlingeløn. Du får måske også nye udgifter til studiebøger, transport eller bolig.

Ung uddannelse

ung

Din første bil

Med egen bil følger ofte også andre udgifter - benzin, forsikring, service osv. Vi kommer hele vejen rundt, når vi skal kigge på din mulighed for at blive godt kørende.

Ung fritidsjob

ung

Visa/Dankort eller Mastercard

Få dig et hævekort - så kan du altid klare dig.

Unge raadgivning

Ung

Digitale løsninger

Det skal være nemt at bruge os, uanset hvor du er. Her har du et overblik over dine mobile muligheder.

Kundedag i Djurs Sommerland

Kundedag

Ses vi til kundedag i Djurs Sommerland?

Nu er det snart tid til en tur i ruuuuuuutsjebanen, og vi glæder os til at møde dig og din familie! Søndag 25. september inviterer Sparekassen Kronjylland til kundedag i Djurs Sommerland til rabatpris. Sparekassens kunder har parken helt for sig selv.

Budgetvenlig sommerferie: Hold sommerferie uden at din økonomi får solstik

Ferie

Budgetvenlig sommerferie

Sommeren er over os, og for mange betyder det ferie, solbadning og oplevelser med familie og venner. Sommerferien kan imidlertid let blive en bekostelig affære. Derfor har vi samlet en række tips til, hvordan du holder en god, oplevelsesrig og ikke mindst budgetvenlig sommerferie.

Great Place To Work - Danmarks bedste arbejdsplads

Karriere

Er du vores nye kollega?

Vil du noget andet efter sommerferien? Så er du måske vores nye kollega og Sparekassen Kronjylland din nye arbejdsplads. Se alle vores ledige stillinger her.

Ferie betalingskort

Betalingskort

Undgå ikke at kunne betale på ferien

Har du et Visa/Dankort? Så er det rart at vide, at der er et betalingsloft på Visa-delen. Visa-delen bruger du, når du bruger kortet i udlandet, på en udenlandsk hjemmeside eller betaler med Apple Pay i butikkerne herhjemme.